Szerző Üzenet

<  Általános csevej  ~  Jogok

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 20. 13:45
AvatarSite AdminCsatlakozott: 2005. jan. 8. 11:07Hozzászólások: 606Tartózkodási hely: Budapest
Pár napja egy biztonsági őr nagyon kedvesen elhajtott a Nyugati Pályaudvarról azzal, hogy csak az állomásfőnök engedélyével készíthetek fotókat. Ezzel kapcsolatban nálam jogilag felkészültebbek tudják-e, hogy hol van jogom különféle engedélyek nélkül fotókat készíteni, és miről?

Ami így józan paraszti ésszel esélyes, az például közterület, de mi a helyzet a közterületen álló magánépületek homlokzatával? És ha a közterületen álló magánépület ablakán fotózok be? És ha közterületen álló magánembert fotózok le? Netán tűzoltót, katonát, vadakat terelő juhászt?

Szóval jogi háttér érdekelne, akár paragrafusokkal, idézetekkel is.

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 20. 13:49
Egyszer a budai skala meletti piacon fenykepeztem, odajott egy elado es azt mondta, hogy itt csak engedellyel lehet fenykepezni. En azt mondtam, hogy van engedelyem. Beken hagyott...

...akkoribban nekem nem volt fenykepezogepem, csak tesomnak, es minden reggel kerdeztem, hogy engedi-e, hogy hasznaljam...

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 20. 13:51
Az egyik jogasz ismerosom azt allitja, hogy ha az utcan lehet tomeget fenykepezni, viszont ha egy valakit fenykepezel engedelye nelkul, azert mar beperelhet.

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 20. 13:54
A Fotómozaik elmúlt néhány számában megjelent egy tök jó cikksorozat a témában, tárgyalta a személyiségi és szerzői jogokat is. (pl. hogy hol, hogyan lehet fotózni és olyanokat is, hogy ha iparművészeti tárgyat fotózol, akkor milyen helyzetben kiket hogyan illetnek a szerzői jogok)

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 20. 13:59
AvatarCsatlakozott: 2005. jan. 19. 18:20Hozzászólások: 85Tartózkodási hely: just in my dreamworld
itt is az emberekről van szó, közterületről nincsenek adataim.

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 20. 14:01
AvatarSite AdminCsatlakozott: 2005. jan. 8. 11:07Hozzászólások: 606Tartózkodási hely: Budapest
hajni írta:
A Fotómozaik elmúlt néhány számában megjelent egy tök jó cikksorozat a témában

Tudnál esetleg scannelni / summázni valamikor? Ha nem nagy gond.

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 20. 16:32
AvatarCsatlakozott: 2005. jan. 20. 15:29Hozzászólások: 461Tartózkodási hely: budapest
igaz hogy UK, de talán segít némileg eligazodni: http://www.sirimo.co.uk/ukpr.php (letölthető, pdf)

utcán "felszedett" személyfotó: én úgy tudom, hogy ha nem felismerhető arcról a fotó alanya akkor nincs gáz, egyéb esetben az az irányadó, hogy ha nem tud arról hogy lefotóztad akkor jogot sértesz, ha látja de nem szól, akkor viszont "ráutaló magatartást" tanúsít (azaz kimondatlanul bár, de beleegyezik abba, hogy lefotózd) és később nem élhet kifogással

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 20. 19:30
nak írta:
utcán "felszedett" személyfotó: én úgy tudom, hogy ha nem felismerhető arcról a fotó alanya akkor nincs gáz, egyéb esetben az az irányadó, hogy ha nem tud arról hogy lefotóztad akkor jogot sértesz, ha látja de nem szól, akkor viszont "ráutaló magatartást" tanúsít (azaz kimondatlanul bár, de beleegyezik abba, hogy lefotózd) és később nem élhet kifogással

huu, es akkor a magandektiv mikor az asszonyt fotozza a szeretojevel, akkor o is szemelyisegi jogokat sert? :)

Offline Profil
HozzászólásElküldve: 2005. jan. 21. 16:42
AvatarCsatlakozott: 2005. jan. 20. 15:29Hozzászólások: 461Tartózkodási hely: budapest
darkeye írta:
huu, es akkor a magandektiv mikor az asszonyt fotozza a szeretojevel, akkor o is szemelyisegi jogokat sert? :)

pont ezen filóztam miután beírtam az előző hozzászólást, hogy felhasználható-e pl. egy válóperben az így szerzett "adat"

no de ez már nem fotoblog témakör ;)

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 23. 19:11
Csatlakozott: 2005. jan. 23. 18:43Hozzászólások: 2Tartózkodási hely: budapest
es akkor a kovetkezo kerdes, hogy a nyupu magan, allami / vallalati, vagy kozterulet?

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 23. 20:17
nightie írta:
es akkor a kovetkezo kerdes, hogy a nyupu magan, allami / vallalati, vagy kozterulet?

a nyugati a máv rt. tulajdona de a máv meg állami tulajdon (szerintem). ez olyasmi mint a bkv, hogy az is rt., de a tulajdonos a föváros, és ettöl sok tekintetben közterületként kezelendö, de ugyanakkor egy csomó dolgot megszabhat a bkv, pl hogy csak jeggyel mehetsz be, nem vihetsz be fagyit meg nem dohányozhatsz meg stb.

fotózni a pályaudvart biztosan lehet, ugyanakkor az ott lévö emberekre meg a személyiségi jog védelme vonatkozik, ami, ha jól tudom, úgy müködik, hogy ha az illetö látja, hogy fényképezed, és nem szól, nem jelzi, hogy ne, akkor lefotózhatod és használhatod a képet. ugyanakkor nem igazán tudod bizonyítani, hogy látott és észrevette hogy épp öt fotózod...

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 23. 23:56
engem mar zavartak el palyaudvarrol engedely hianyaban (igaz, nem egeszen a palyaudvaron voltam, hanem kifele, a valtok fele...)

Offline Profil
HozzászólásElküldve: 2005. jan. 24. 0:03
ja es metro fenykepez ugyileg: addig nincs gond, amig nem allvanyrol es vakuval fotozol. tehat kezbol, kis geppel lehet, nem szolnak. aztan ha eloveszed a full extras 1ds-t meg a rettenetes telet es a rendszervakut, akkor pillanatokon belul megjelenik valami egyenruhas, es mindenfele engedelyeket akar toled.

Offline Profil
HozzászólásElküldve: 2005. márc. 25. 18:39
hi!

kérdésem volna, méghozzá nem is annyira jogi, mint inkább etikai. voltam egy koncerten, csináltam fotókat az elöadókról, az énekes lány odajött hozzám utána, hogy küldjem már majd el neki a képeket.

meg már egyszer korábban is beszélgettem vele és imádom amiket csinál, a zenét, a táncot, a képzös-filmes dolgait, miegymás.

na sok kép lett és a legtöbb elég klassz, úgyhogy felraktam galériába netre, meg ugyebár fotóblogger vagyok, úgyhogy a blogjaimba is beraktam párat, meg belinkeltem a többit. elküldtem mailen a linket a megadott címre, jön vissza a válasz, hogy köszi a képeket, de mi lenne ha nem lenne a neten. igazából nem rámszólt, csak megkért.

de szerintem ez a nö annyira szép, és a képek is jók lettek, és nem szeretném leszedni, és azt a néhány beblogolt képet végképp nem. és hát ugye tudta, hogy fényképeztem a koncerten, mégse szólt, hogy ne tegyem... a fene tudja, olyan rossz ez így, mert nem tudom, lehet-e nemet mondani erre a kérésre, azt nem akarom csinálni, hogy azt mondom, leszedtem, de csak átrakom máshova, egy részét, de letörölni sem akarom, úgyhogy egyelöre vissza se merek írni neki semmit...

szerintetek?

HozzászólásElküldve: 2005. márc. 25. 19:37
hajni írta:
szerintetek?

Szerintem jogilag is meg etikailag is kérheti, hogy ne legyenek fent a képei. Innentől kezdve a te dolgod meggyőzni, hogy de mégis hadd legyenek. Azért próbálkozz vele.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés:

Időzóna: UTC + 1 óra
Oldal: 1 / 3
45 hozzászólás
Oldal 1, 2, 3  Következő
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég
Keresés:
Új téma nyitása  Hozzászólás a témához
Ugrás:  
Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.